24 maja, 2024

Čebele po vsem svetu vzbujajo veliko pozornosti. Vendar ni vse dobro.

Medtem ko ljubitelji čebel širijo besedo o dragocenih “storitvah” čebel pri opraševanju, mednarodno razširjena poročila navajajo, da milijarde čebel uničujejo pesticidi. Rezultat je svetovna peticija, s katero bi Evropsko unijo prisilili k prepovedi najbolj strupenih pesticidov, ki nekaterim vrstam čebel grozijo z izumrtjem.

Dobro: Kako lahko čebele pomagajo paradižnikom
V nekaterih delih Avstralije se govori, da avtohtone čebele z modrim pasom, Amegilla chlorocyanea, opravljajo posebno odlično delo, kar ima za posledico ogromno povečanje pridelave semen paradižnika. So veliko bolj učinkoviti kot navadni čmrlji, ti pa bistveno bolj učinkoviti od medonosnih čebel, ki sploh ne opravljajo svojega dela. To je predvsem zato, ker ima brneči zvok, ki ga proizvajajo avtohtone čebele z modrim pasom, tako izjemno moč (izmerjen je bil pri frekvenci 450 Hz). Učinek zvočnih valov stresa cvetni prah iz cvetnih vršičkov paradižnika, tako da se lahko veliko več cvetnega prahu porazdeli med moške in ženske »organe« v cvetu. Nadalje se bo nekaj cvetnega prahu prilepilo na čebele in ko bodo šle na druge rastline, bodo uspešno navzkrižno oprašile paradižnik.

Paradižnik pogosto opisujejo kot “samoprašne” rastline, saj imajo moške in ženske organe. Toda v resnici potrebuje nekakšno gibanje, da se cvetni prah sprosti. Veter igra pomembno vlogo, a ko komercialni pridelovalci razmnožujejo paradižnike, pomagajo procesu opraševanja s posebnimi vibrirajočimi palicami. Enako lahko dokaj uspešno naredite z električno zobno ščetko.

Ko čebele opravljajo to delo, temu pravimo “brenčeče opraševanje”.

Po mnenju Katje Hogendoorn, ki je entomologinja in strokovnjakinja za domače čebele, ki dela na Univerzi v Adelaideu, ko rastline paradižnika oprašijo čebele, ki oprašujejo brneče, več cvetnega prahu pristane na stigmi. To po njenih besedah poveča število proizvedenih semen in na koncu povzroči sočnejše in okusnejše paradižnike.

Seveda morda ne pridelujete paradižnika za seme. Večina nas goji paradižnik zaradi svežega, sočnega sadja in ne zaradi semena. Toda dober razlog za shranjevanje semena paradižnika je zagotoviti, da boste še naprej gojili prostoprašno sorto.

Dr. Hogendoorn predlaga, da med letom posadite različne vrste, tako da ena ali druga vrsta vedno cveti, da bi privabili čebele z modrim trakom, ki brenčijo opraševalke, na vašo gredo s paradižniki. Vrtnarjem tudi svetuje, naj se izogibajo insekticidom ali jih vsaj uporabljajo zmerno, okrog rastlin (ali v bližini na vrtu) pa naj pustijo golo zemljo, kjer čebele gnezdijo. Več čebel z modrimi pasovi boste privabili tudi, če posadite angleško sivko ali sivko Duranta – dober spremljevalni nasvet za sajenje. Razlog za to je, da paradižnik ne proizvaja nektarja – kar privablja čebele – ampak sivka in Duranta.